Adatvédelmi tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató

A ZEST for Style (kezelője és tulajdonosa Tilless Anna Csillag és Dr. Pierog Anita, továbbiakban „Adatkezelők”), mint adatkezelők, magukra nézve kötelezőnek ismerik el jelen jogi közlemény tartalmát. Kötelezettséget vállalnak arra, hogy tevékenységükkel kapcsolatos minden adatkezelés megfelel a jelen szabályzatban és a hatályos jogszabályokban meghatározott elvárásoknak.

Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogy milyen adatokat és milyen módon gyűjtünk és használunk fel. Az adatok illetéktelen személy(ek) részére nem kerülnek átadásra és az eme oldalon tájékoztatott formában kerülnek felhasználásra.

A jelen tájékoztatóban fontos információkat nyújtunk számodra a személyes adataid védelméről és az ezekre vonatkozó jogaidról. A tájékoztatóban nem említett adatvédelmi kérdésekben a Jogi Feltételekben írt általános adatvédelmi rendelkezések alkalmazandók. A honlap felhasználója a jelen tájékoztatót és a honlap használatának általános szabályairól szóló Jogi feltételeket megismertnek és elfogadottnak ismeri el. Ha a felhasználó nem fogadja el ezen feltételeket, úgy joga van a honlap használatával felhagyni és semmilyen személyes adatot meg nem adni, a böngészés folyamatát felfüggeszteni.

Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a jelen Tájékoztatót egyoldalú döntésünkkel bármikor módosítsuk. A következő belépéseddel elfogadod a Tájékoztató mindenkor hatályos rendelkezéseit, ezen túlmenően további beleegyezés kikérésére nincs szükség.

1. Ki gyűjti a személyes adatokat (az adatkezelők személye)?

 

Az Adatkezelő/Tulajdonos 1 neve: Tilless Anna Csillag egyéni vállalkozó

Hivatalos székhelye: 2045 Törökbálint, Nyár u. 4.

Elérhetősége: anna@zestforstyle.hu +36 30 8420974

Adószáma:  68003773-1-33

 

és

Az Adatkezelő/Tulajdonos 2 neve: Pierog Anita egyéni vállalkozó

Hivatalos székhely és levelezési cím: 4027 Debrecen Domokos Lajos utca 4. 4/14.

Elérhetősége: anita@zestforstyle.hu, +36 20 3790761

Adószáma: 55353061-1-29

Továbbiakban: Adatkezelők

Tárhely-szolgáltató:


Tárhely.Eu Szolgáltató Kft.| 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.| Cégjegyzékszám: 01-09-909968

Adószám: 14571332-2-42|support@tarhely.hu | tárhely.hu adatvédelmi tájékoztató

 

Adatfeldolgozó:

Számlázó szolgáltató: számlázz.hu (üzemeltető: KBOSS.hu Kft., adószám: 13421739-2-13, cégjegyzékszám: 01-09-303201, székhely: 1031 Budapest, Záhony utca 7.).

2. Az adatkezelés célja, gyakorlata

Milyen adatokat gyűjtünk és kezelünk?

A személyes adataid megadása nélkül is hozzáférhetsz a ZEST for Style weboldalhoz és böngészheted.

A “személyes adat” kifejezés az összes olyan információt jelenti, amely közvetlenül vagy közvetetten, egy azonosító szám alapján, vagy a hozzátartozó egy vagy több adat alapján beazonosított, vagy beazonosítható természetes személyre vonatkozik.  A ZEST for Style minden szükséges intézkedést megtesz minden időben azért, hogy az általa kezelt személyes adatok pontosak és, ha szükséges, naprakészek legyenek.

A weboldal látogatása során anonim módon a látogató session ID-t kap, amellyel a Google Analytics a személyes adatoktól függetlenül, statisztikai céllal rögzíti a látogatás kezdő- illetve befejező időpontját, illetve a látogatott oldalakat. Erről a gyakorlatról minden új látogató az első oldalletöltés alkalmával tájékoztatásban, valamint az Adatvédelmi Nyilatkozathoz hozzáférésben részesül.

A weboldalon a látogató email hírlevél-regisztráció formájában önkéntesen hozzájárul a következő személyes adatainak kezeléséhez:

A weboldalon a látogató az eseményekre való regisztrációkor önkéntesen hozzájárul a következő személyes adatainak kezeléséhez:

Milyen célból gyűjtünk személyes adatokat?

Az Adatkezelők kötelezik magukat, hogy a meghatározott, kifejezett és jogszerű céloktól eltérő célokra nem használják a személyes adatokat és csak a céloknak megfelelően kezelik azokat, továbbá, hogy csak a megfelelő, lényeges és a gyűjtés céljának szempontjain túl nem lépő személyes adatokat kezelik.

A személyes adatok kezelésének célja:

 1. a felhasználóval való kapcsolattartás;

 2. a felhasználó azonosítása, a többi felhasználótól való megkülönböztetése;

 3. felhasználói elégedettség tesztelése és mérése;

 4. az e-mail hírlevélre feliratkozók számára hírlevél értesítések küldése

 5. a számla kiállításához is szükségesek az adatok

Célja az alábbi fő irányokban történő adathasználat:

Feliratkozhatsz a honlap hírlevél rendszerére és kezelheted feliratkozásaid. Bármikor lehetőséged van szabadon és díjmentesen megtiltani az eDM-eket, vagyis kereskedelmi ajánlatot, vagy értesítési témájú tartalmazó megkereséseket, illetve a cikkek küldését, az összes e-mail levélben szereplő leiratkozás linkre kattintva teheted meg vagy egy emailt küldhetsz az hello@zestforstyle.hu címre.

Az adatkezelés a Weboldal szolgáltatásait igénybe vevő regisztrált Felhasználók és az Adatkezelők közötti folyamatos kapcsolatot, a felhasználói élmény javítását, valamint a közvéleménykutatást szolgálja. 

Személyes adataidat hozzájárulásod nélkül Adatkezelők nem továbbítják, nem teszik közzé, nem adják el, illetve nem adják bérbe és harmadik személyek részére nem teszik hozzáférhetővé, ha csak nem ezen Adatvédelmi nyilatkozatban foglalt célok miatt szükséges, vagy azt jogszabály írja elő.

Feliratkozás ingyenesen letölthető anyagokra

Az adatkezelés jogalapja: érintetti hozzájárulás

A kezelt adatok köre: név, e-mail cím

Az adatkezelés célja: digitális anyag e-mailben történő elküldése

Adattovábbítás: Tilless Anna Csillag E.V. és Dr. Pierog Anita E.V. részére

Az adattovábbítás jogalapja: ­érintetti hozzájárulás

Adatfeldolgozók: Tilless Anna Csillag egyéni vállalkozó (Hivatalos székhelye: 2045 Törökbálint, Nyár u. 4. Adószáma:  68003773-1-33) és Dr. Pierog Anita egyéni (Hivatalos székhely és levelezési cím: 4027 Debrecen Domokos Lajos utca 4. 4/14. Adószáma: 55353061-1-29)

Az adatok törlésének határideje: visszavonásig

Az adatközlés hiányának esetleges következménye: az ingyenes anyag letöltésének ellehetetlenülése

 

Hírlevél/eDM

Híreinkről, újdonságainkról, eseményeinkről hírlevelet küldünk annak, aki ehhez hozzájárult. A hírlevelek tartalmazzák a vállalkozás nevét, elérhetőségét, ezért reklámnak minősülnek. A hírlevélre név és email cím megadásával lehet feliratkozni.

Facebook oldal

Online kapcsolatfelvételi lehetőség, hírekhez való hozzászólás, véleménynyilvánítás biztosítása, vállalkozás reklámozása, potenciális ügyfelek és partnerek szerzése céljából üzemeltetett Facebook oldalunkon is találkozunk személyes adatokkal (név, hozzászólás), amelyekhez az érintett hozzájárulásával jutunk.

E-mail küldése

Ha a kapcsolatfelvételi e-mail címünkre elektronikus levelet küldesz, akkor látni fogjuk a neved és az e-mail címed. Azzal, hogy levelet küldtél nekünk, hozzájárulsz, hogy lássuk ezeket a személyes adatokat. Amennyiben a levelezés után nem szeretnéd, hogy megjelenjenek ezek az adatok nálunk, kérd, hogy töröljük ki a nekünk írt e-maileket. Az e-mailekben megadott e-mail címet és nevet semmilyen más módon nem tároljuk.

Az adatkezelés ideje

A weboldal egyes részeinek letöltésekor az általunk használt látogatás elemző szoftver (a Google Inc. (“Google”) által működtetett Google Analytics) automatikusan kisméretű, bizonyos esetben a személyes adataidat tartalmazó adatfájlokat helyez el a számítógépeden. Ennek megtörténtéről a jelenleg érvényes jogszabályok szerint értesítést is kapsz, amikor először az oldalra látogatsz, és jóváhagyásodat kérjük ehhez. Az adatfájlok a weboldal egyes funkcióinak működéséhez szükségesek, látogatásaid alkalmával kapott korábbi adatfájlok révén származó információ az üzemeltetőhöz kerül. Ezen adatfájlok pontos nevéről (_ga, _gat, _gid), funkciójáról ezen az oldalon kapsz tájékoztatást. A Google Analytics a böngésző révén kapott IP-számot névtelenítve (anonimizáltan) tárolja, nem tudja összekapcsolni a felhasználóval. Az adatokat 26 hónapig őrzi, amely időperiódus kezdete újraindul, ha új esemény történik a felhasználóval kapcsolatban (pl. új munkamenetet kezd).

Amennyiben meg szeretnéd akadályozni, hogy a Google Analytics bármely weboldalon hozzáadja látogatásodat az analitikához, használd ezt a bővítményt (bármely böngészőre elérhető).

Hírlevélre feliratkozás (név, email cím) – leiratkozásig

Facebook oldal (név, hozzászólás) – oldal törléséig, érintett általi oldalkedvelés visszavonásáig, érintett törlési műveletéig.

Hozzájárulás visszavonása

Hozzájáruláson alapuló adatkezelés (lásd fentieket) a következő tevékenységeknél:

A hozzájárulás bármikor visszavonható, ugyanolyan egyszerű módon, ahogy annak a megadása történt.

Hozzájárulásodat hírlevél esetén visszavonhatod a hírlevél végén elhelyezett leiratkozás linkre kattintással.

Facebook oldal esetén visszavonhatod az oldal lájkolásának megszüntetésével, privát üzenet és komment esetén annak törlésével.

 

Az adatok biztonsága

Minden tőlünk elvárható, szükséges intézkedést megteszünk az adatok biztonsága érdekében, gondoskodunk azok megfelelő szintű védelméről, különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés ellen. Az adatokat főként az 1. pontban megjelölt tárhely-szolgáltató szerverén tároljuk, de több különálló cég, szervezet szolgáltatásait igénybe vesszük, akik a saját rendszerükben tárolják az adatokat (lásd MailChimp 3-as pont).

Technikai adatok kezelése

Az oldal megtekintése során rögzítésre kerül a felhasználó számítógépének IP-címe, a látogatás kezdő és befejező időpontja, illetve egyes esetekben – a felhasználó számítógépének beállításától függően – a böngésző és az operációs rendszer típusa. Ezen, naplófájlban rögzített adatok csak statisztikai célra kerülnek felhasználásra, a felhasználók egyéb személyes adataival nem kapcsolhatóak össze és a Szolgáltató csak törvény kifejezett rendelkezése alapján továbbítja azokat harmadik fél részére.

A hozzájárulás visszavonását megelőző adatkezelés jogszerűnek számít.

3. Adatfeldolgozó, adatkezelő és adatkezelést érintő személyek, cégek

Az adatok kezelését a tulajdonosok, Tilless Anna Csillag és Dr. Pierog Anita végzik.

Mely cégek kapcsolódnak az adatkezeléshez?

Az Adatkezelők a tevékenységük során az alábbi cégekkel kerülnek kapcsolatba az adatkezelés során:

Tárhely-szolgáltató:
Tárhely.Eu Szolgáltató Kft.| 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.| Cégjegyzékszám: 01-09-909968

Adószám: 14571332-2-42|support@tarhely.hu | tárhely.hu adatvédelmi tájékoztató

Számlázó szolgáltató: számlázz.hu (üzemeltető: KBOSS.hu Kft., adószám: 13421739-2-13, cégjegyzékszám: 01-09-303201, székhely: 1031 Budapest, Záhony utca 7.).

További külső szolgáltatók

Vannak olyan Külső szolgáltatók, amelyekkel nem állunk szerződéses jogviszonyban vagy az adott adatkezelés tekintetében szándékosan nem működünk együtt, azonban ettől függetlenül is a Honlaphoz / Szolgáltatásokhoz – akár a Felhasználó közreműködése (pl. egyéni fiókjának a Szolgáltatáshoz kapcsolása) által, akár anélkül – hozzáférnek, és ez által a Felhasználókról vagy a Szolgáltatások honlapjain folytatott felhasználói aktivitásokról adatokat gyűjtenek, amelyekből esetenként – önállóan vagy más, e Külső szolgáltató által gyűjtött adatokkal összekapcsolva – alkalmasak lehetnek a Felhasználó azonosítására. Ilyen Külső szolgáltatók lehetnek különösen, de nem kizárólagosan: Facebook Inc., Google LLC, Instagram LLC., Pinterest Ltd., Infogram Software Inc, Twitter International Company., YouTube LLC.

E Külső szolgáltatók a részükre továbbított Személyes adatokat saját adatvédelmi irányelveik szerint kezelik.

A ZEST for Style oldal esetében használt külső szolgáltatók, melyeket közvetetten használunk:

Facebook és Instagram oldal:

Meta Platforms Ireland Limited

4 Grand Canal Square
Grand Canal Harbour
Dublin 2 Ireland

Adatkezelési tájékoztató: https://www.facebook.com/about/privacy

(Hozzáférés a felhasználó nevéhez, kommentjéhez.)

Google Analytics:

Google Inc., Mountain View, California, USA

(Hozzáférés a honlap látogatóinak anonimizált, személyhez nem köthető IP címéhez.)

Pinterest megosztás gomb:

Pinterest-Europe Ltd., Palmerston House, 2nd Floor, Fenian Street, Dublin 2, Írország

Adatkezelési tájékoztató:: https://policy.pinterest.com/hu/privacy-policy

(Hozzáférés a látogatás adataihoz.)

Az egyes cikkjeinket megoszthatod különféle közösségi portálokon. Erre lehetőséged van a cikkek alján lévő közösségi média ikonokra kattintva. Innentől kezdve már a fent említett külső szolgáltatók saját adatvédelmi irányelveik vonatkoznak rád, ezekben kell tájékozódnod a személyes adataid kezelését illetően.

Harmadik országba továbbítás

Egyedüli harmadik ország, amelybe adattovábbítás történik, az Amerikai Egyesült Államok. Az USA-val megfelelőségi határozat született 2016. július 12-én (https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/data-transfers-outside-eu/eu-us-privacy-shield_en), amelyet a Google (https://policies.google.com/privacy/frameworks), a Facebook (https://www.facebook.com/about/privacyshield) és a Pinterest (https://policy.pinterest.com/hu/privacy-policy) is betart. Az Automattic szerződésbeli záradék révén felel meg a GDPR-nek (https://automattic.com/privacy/).

4. Adattulajdonosi jogok és jogérvényesítés

A felhasználó jogosult a személyes adatainak kezeléséről tájékoztatást kérni. Kérésre a szolgáltató köteles tájékoztatást adni a felhasználó általa kezelt adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az adatokat. A tájékoztatás a hello@zestforstyle.hu e-mail címen kérhető.

Kérheted, hogy tájékoztassunk, hogy kezeljük-e a személyes adataidat, és ha igen, akkor az általunk kezelt Személyes adatokhoz biztosítsunk számodra hozzáférést.

Ettől függetlenül a Felhasználó Személyes adatok kezeléséről bármikor írásban, az Adatkezelők címére küldött ajánlott vagy tértivevényes-ajánlott levélben, illetve a hello@zestforstyle.hu e-mail címre küldött e-mailben tájékoztatást kérhet. A levélben küldött tájékoztatás kérést a megkeresett Adatkezelők akkor tekintik hitelesnek, ha a megküldött kérelem alapján a Felhasználó egyértelműen beazonosítható.  A tájékoztatáskérés kiterjedhet a Felhasználónak az Adatkezelők által kezelt adataira, azok forrására, az Adatkezelés céljára, jogalapjára, időtartamára, az esetleges Adatfeldolgozók nevére és címére, az Adatkezeléssel összefüggő tevékenységekre, valamint a Személyes adatoknak továbbítása esetén arra, hogy kik és milyen célból kapták vagy kapják meg Felhasználó adatait.

A Felhasználó kérheti az Adatkezelők által kezelt Személyes adatainak helyesbítését vagy módosítását. Személyes adat módosítására irányuló igény teljesítését követően a korábbi (törölt) adatok már nem állíthatók helyre.

A Felhasználó kérheti az Adatkezelők által kezelt Személyes adatainak törlését. A törlés megtagadható (i) a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából, vagy (ii) ha a Személyes adatok kezelésére jogszabály felhatalmazást ad; valamint (iii) jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez. A törlési kérelem megtagadásáról az Adatkezelők minden esetben tájékoztatják a Felhasználót, megjelölve a törlés megtagadásának indokát. Személyes adat törlésére irányuló igény teljesítését követően a korábbi (törölt) adatok már nem állíthatók helyre. Az Adatkezelők által küldött hírlevelek az azokban található leiratkozás linken keresztül mondhatók le. Leiratkozás esetén az Adatkezelők a hírlevél adatbázisában a Felhasználó Személyes adatait törlik.

Kérheted, hogy Személyes adataidnak kezelését korlátozzuk, ha vitatod a kezelt Személyes adatok pontosságát. Ebben az esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy az Adatkezelők ellenőrizzék a Személyes adatok pontosságát. Az Adatkezelők megjelölik az általuk kezelt Személyes adatot, ha a Felhasználó vitatja annak helyességét vagy pontosságát, de a vitatott Személyes adat helytelensége vagy pontatlansága nem állapítható meg egyértelműen. A Felhasználó kérheti, hogy Személyes adatainak kezelését az Adatkezelők korlátozzák akkor is, ha az Adatkezelés jogellenes, de a Felhasználó ellenzi a kezelt Személyes adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását. A Felhasználó továbbá akkor is kérheti, hogy Személyes adatainak kezelését az Adatkezelők korlátozzák, ha az Adatkezelés célja megvalósult, de a Felhasználó igényli azok Adatkezelők általi kezelését jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez. Továbbá azt is kérheted, hogy a rendelkezésünkre bocsátott Személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban részedre átadjuk és/vagy azokat egy másik adatkezelő részére továbbítsuk.

Tiltakozhatsz is a Személyes adatainak kezelése ellen:

A tiltakozásod jogszerűségét megvizsgáljuk és ha a tiltakozás megalapozottságát megállapítjuk, az Adatkezelést megszüntetjük és a kezelt Személyes adatokat zároljuk.

A hozzájárulás bármikor visszavonható, ugyanolyan egyszerű módon, ahogy annak a megadása történt.  Hírlevél esetén minden hírlevél alján megtalálható Leiratkozás linkre kattintva. Facebook oldal esetén visszavonhatod az oldal lájkolásának megszüntetésével, privát üzenet és komment esetén annak törlésével.

A hozzájárulás visszavonását megelőző adatkezelés jogszerűnek számít.

Tájékoztatás a jogorvoslati lehetőségekről: a Fővárosi Törvényszékhez (1055 Budapest Markó u. 27., illetve a lakóhelye szerint illetékes törvényszék), mint hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bírósághoz fordulás (Info tv. 21.§), valamint hatósági vizsgálati eljárás (Info tv. 52.§) kezdeményezésének lehetőségéről. Ez utóbbi esetben a hatóság neve és elérhetőségei: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), cím: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 9-11., telefon: +36 (1) 391-1400, telefax: +36-1-391-1410, e-mail: ügyfelszolgalat@naih.hu.

5. Más weboldalakra irányító linkek

A ZEST for Style cikkei külső, harmadik személyek honlapjai felé navigálhatnak link használatával. A ZEST for Style oldal tulajdonosai semmilyen ellenőrzéssel nem rendelkeznek ezen honlapok felett és nem tehetőek felelőssé sem azok tartalmáért, sem azok személyes adatkezeléséért.

6. Lényegesebb jogszabályok

Minden művelet a személyes adataid a hatályos jogszabályok tiszteletben tartásával történik. Ezek jelenleg a következők: Tulajdonos (az Információkról szóló, módosított 1978. január 6-i, 78_17. számú törvény), a magyarországi adatkezelést illetően az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, illetve az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseit szabályozó 2001. évi CVIII. törvény. A Tulajdonos adatvédelmi nyilvántartási számai az 1. pontban olvashatóak.

7. Adattovábbításról

A megadott személyes és nem személyes adatok több csatornán haladva kerülhetnek továbbításra, eltérő technológiai szabványok szerint. Az érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa az adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, és ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa.

8. A tájékoztató, nyilatkozat módosítása

Az Adatkezelők jogosultak az Adatkezelési tájékoztatót egyoldalúan módosítani. Amennyiben az Adatkezelők saját maguk, vagy jogszabály igénye alapján a jelen oldalt módosítja, azt a honlapjukon közzéteszik – frissíti, a módosítás a közzétételtől hatályos és automatikusan életbe lép.

9.  Fogalmak

2011. évi CXII. törvény 3. § alapján

 1. érintett: bármely meghatározott, személyes adat alapján azonosított vagy – közvetlenül vagy közvetve – azonosítható természetes személy;

 2. személyes adat: az érintettel kapcsolatba hozható adat – különösen az érintett neve, azonosító jele, valamint egy vagy több fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző ismeret -, valamint az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés;

 3. különleges adat:

 4. – a faji eredetre, a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra, a szexuális életre vonatkozó személyes adat;

 5. – az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre vonatkozó személyes adat, valamint a bűnügyi személyes adat;

 6. bűnügyi személyes adat: a büntetőeljárás során vagy azt megelőzően a bűncselekménnyel vagy a büntetőeljárással összefüggésben, a büntetőeljárás lefolytatására, illetve a bűncselekmények felderítésére jogosult szerveknél, továbbá a büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett, az érintettel kapcsolatba hozható, valamint a büntetett előéletre vonatkozó személyes adat;

 7. közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől, így különösen a hatáskörre, illetékességre, szervezeti felépítésre, szakmai tevékenységre, annak eredményességére is kiterjedő értékelésére, a birtokolt adatfajtákra és a működést szabályozó jogszabályokra, valamint a gazdálkodásra, a megkötött szerződésekre vonatkozó adat;

 8. közérdekből nyilvános adat: a közérdekű adat fogalma alá nem tartozó minden olyan adat, amelynek nyilvánosságra hozatalát, megismerhetőségét vagy hozzáférhetővé tételét törvény közérdekből elrendeli;

 9. hozzájárulás: az érintett akaratának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul, és amellyel félreérthetetlen beleegyezését adja a rá vonatkozó személyes adatok – teljes körű vagy egyes műveletekre kiterjedő – kezeléséhez;

 10. tiltakozás: az érintett nyilatkozata, amellyel személyes adatainak kezelését kifogásolja, és az adatkezelés megszüntetését, illetve a kezelt adatok törlését kéri;

 11. adatkezelő: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely önállóan vagy másokkal együtt az adatok kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (beleértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az általa megbízott adatfeldolgozóval végrehajtattja;

 12. adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így különösen gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása, fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése;

 13. adattovábbítás: az adat meghatározott harmadik személy számára történő hozzáférhetővé tétele;

 14. nyilvánosságra hozatal: az adat bárki számára történő hozzáférhetővé tétele;

 15. adattörlés: az adatok felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállításuk többé nem lehetséges;

 16. adatmegjelölés: az adat azonosító jelzéssel ellátása annak megkülönböztetése céljából;

 17. adatzárolás: az adat azonosító jelzéssel ellátása további kezelésének végleges vagy meghatározott időre történő korlátozása céljából;

 18. adatmegsemmisítés: az adatokat tartalmazó adathordozó teljes fizikai megsemmisítése;

 19. adatfeldolgozás: az adatkezelési műveletekhez kapcsolódó technikai feladatok elvégzése, függetlenül a műveletek végrehajtásához alkalmazott módszertől és eszköztől, valamint az alkalmazás helyétől, feltéve, hogy a technikai feladatot az adatokon végzik;

 20. adatfeldolgozó: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely az adatkezelővel kötött szerződése alapján – beleértve a jogszabály rendelkezése alapján történő szerződéskötést is – adatok feldolgozását végzi;

 21. adatfelelős: az a közfeladatot ellátó szerv, amely az elektronikus úton kötelezően közzéteendő közérdekű adatot előállította, illetve amelynek a működése során ez az adat keletkezett;