Önazonosság

Mit jelent önmagunknak lenni?

Dátum: 2021.08.20

„Ahhoz, hogy önmagunk lehessünk, szükség van arra, hogy ismerjük és elfogadjuk személyiségünk különböző aspektusait, és hűek maradjunk hozzá olyan helyzetekben is, melyek kétségeket ébresztenek bennünk.”  Ashley Thorn

A zest szó jelentése leginkább az életkedvet, a lelkesedést, életörömöt hordozza magában a magyar fordításokban. Ahhoz, hogy ilyen módon tudjuk élni napjainkat, számos fontos tényező játszhat szerepet, melyek közül az egyik az önazonosság.

Önazonosság, egy kifejezés, mely a magánéletben és a szakmában is meghatározza mindennapjainkat. Olyan állapota életünknek, melynek során viselkedésünk, érzéseink, értékrendünk, azaz meggyőződéseink harmonizálnak egymással – tehát úgy viselkedem, ahogy érzek, úgy cselekszem, ahogy azt a leginkább helyesnek tartom egyéni meggyőződéseim mentén. 

És itt jön a nehézség: tudnunk-e különbséget tenni a saját meggyőződéseink és a közvetlen környezetünk – család, munkahely, barátok, rokonok, szomszédok, kollégák, stb. meggyőződései között. Ez ugyanis azt feltételezi, hogy mély meggyőződéseinket és értékítéletünket megtartjuk, kommunikáljuk és képviseljük, azaz nem változtatjuk meg amiatt, hogy környezetünk jobban elfogadjon bennünket. 

Talán első olvasásra triviálisnak tűnik és alapvetőnek, de a mindennapok során könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor mégsem sikerül teljes mértékben megélni önmagunkat. Amennyiben nem vagyunk önazonosak, kétségkívül szerezhetünk néhány pozitív szociális kapcsolatot túlzott simulékonyságunkkal, de a megalkuvásból fakadó rossz érzés is úrrá lehet rajtunk. 

Ennek több oka is létezhet, ha azonban változtatni szeretnénk rajta, első lépésben érdemes ránézni saját magunkra, melyben az önismeretünk mélyítése jelenthet segítséget. Ugyanis minél inkább ismerem önmagamat, ezen belül értékrendemet, erősségeimet, fejlesztendő területeimet, félelmeimet, esetleg azokat a sémákat, amelyeket nap mint nap használok, úgy sokkal tudatosabban leszek kész értelmezni az egyes szituációkat és a leginkább önazonos viselkedési formát, reakciót megválasztani. 

Az önismeret egy igen összetett folyamat, azonban jó hír, hogy fejlesztése érdekében számos, mindenki számára elérhető eszköz áll rendelkezésre, melyeket kellő szorgalommal, akár önállóan is alkalmazhatunk. Könnyen értelmezhető eszközök közé tartozik a naplóírás, a meditáció, a korábbi sikereink és kudarcaink összegyűjtése, de esetleg kívánságaink összegyűjtése is segítség lehet. 

Ezek mellett természetesen igénybe vehetünk szakértői segítséget pszichológustól, esetleg támogatást coach-tól is. 

Jöjjön egy kis feladat.  Vedd sorra az elmúlt hetedet, meg tudtál-e maradni az önazonosság útján? Ha nem, akkor mi okozta a kizökkenést? Ha a válaszon gondolkodsz, akkor gratulálok, ugyanis már el is indultál az önismeret belső, véget nem érő, lélekemelő útján ☺ 

„Nem érdekel, most ki vagyok, egészen addig, amíg nem kell megszégyenülnöm az előtt, aki leszek.” Naruto c. film

Dr. Héder- Rima Mária, life és karrier coach

Hozzászólások

Szóljon hozzá!