Hogyan érd el céljaid?

Cél megvalósításának előkészítése

Dátum: 2021.11.26

„Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy.” Edison Tomas Alva

Ismeritek Edisonnak a tökéletesített izzólámpa feltalálásához kapcsolódó történetét? 

Tomas Edison a világ egyik legsikeresebb feltalálója, akihez világszerte összesen 2332 szabadalom fűződik, többek között az elektromos izzólámpa tökéletesített verziója is. Egy találmány elkészítését és szabadalmaztatását lehet akár célként is értelmezni, amihez esetenként igen hosszú út vezet. Amire Edison végre eljutott az izzólámpa tökéletesítéséhez több ezer (!!!) megoldást próbált ki, mire megtalálta a legjobbat, azt amelyik megbízhatóan működik. Amikor ezzel kapcsolatban felkeresték és megkérdezték tőle, hogy mit gondol a több ezerszeri bukásáról ezt válaszolta „Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható”. Mit tett tehát a világszinten sikeres, elismert feltaláló, amikor egy új célt tűzött ki maga elé? Alernatívákat fogalmazott meg, amelyek a megoldás irányába lehetséges utat jelentettek, azaz nem az első ötlettől várta a megoldást, hanem tudta azt, hogy többféle megközelítést kell összegyűjtsön, mire megtalálja azt, amelyikre igazán szüksége van.

Bár az életünk során megfogalmazott célokhoz szerencsére nem feltétlenül kell tízezer lehetséges utat, elérési módot megfogalmazni és összegyűjteni mégis érdemes megfogadni ezt a fajta hozzáállást és ha már tudjuk, hogy mit is szeretnénk elérni álljunk meg kicsit és gondolkodjunk el miként juthatunk el oda.

Ennek a megfontoltságnak számos előnye van. Egyrészt megóv bennünket attól, hogy hírtelen, a hévtől vezérelve ugorjunk meggondolatlanul bele egy olyan szituációba, ami nem a legelőnyösebb. „Fejjel a falnak” – biztosan hallottuk már a kifejezést, sőt lehet mi magunk is megtapasztaltuk egyszer-egyszer, hogy ez ritkán a legjobb megoldás és utólag azon gondolkodunk, hogy miért nem ötleteltünk még egy kicsit a megoldáson. Ezen kívül, ha elegendő időt biztosítunk magunk számára, akkor arra is lehetőségünk lesz, hogy a kreatív gondolkodás be tudjon indulni és egy olyan, elsőre talán szokatlannak tűnő megoldással álljunk elő, aminek egyediségében rejlik a siker kulcsa. Harmadrészt pedig az is lehetővé válik, hogy ha sikerül több ötletet összegyűjteni, akkor azokat valamilyen módon kombináljuk és akár olyan extra hozadékot is el tudjunk érni, amire nem is gondoltunk volna, hogy lehetséges, azaz, akár a „több legyet egy csapásra” is megvalósulhat.  

Ahhoz tehát, hogy célunkhoz vezető utat ki tudjuk dolgozni érdemes áttérni némileg a stratégiai gondolkodásra és szakaszokra bontani az oda vezető utat. A cél megfogalmazása után, tehát az alternatív megoldások összegyűjtése kell megelőzze a döntést, azaz maga a döntés meghozatala csak ezután javasolt. 

Mit kell még tudni az alternatív megoldások összegyűjtéséről? Valahogy úgy érdemes ezt elképzelni, mint egy brainstormingot, azaz ötletcunamit kell előidézni a célunk elérésével kapcsolatban. Ezt természetesen megvalósíthatjuk egyedül is, de ha szükségesnek érezzük akkor katalizátorként bevonható másik fél is, barátok, kollégák, példaképek, vagy akár szakmai szempontból egy coach is tökéletes társ tud lenni ebben az időszakban, hiszen számos olyan módszertani eszköz létezik, amivel könnyebbé lehet tenni az alternatíva gyűjtési szakaszt. Mi a kulcs tehát? A kreatív, ítélkezésmentes ötletgyűjtés, azaz ebben a szakaszban tökéletesek lesznek azok az ötletek is, amelyek első hallásra irreálisnak, túlzónak, megvalósíthatatlannak tűnnek, ugyanis gyakran jelenthetik ezek az egyedi megoldások kulcsát, ne riadjunk meg tehát attól, hogy mindent leírjunk, ami csak eszünkbe jut. 

Mielőtt a tettek mezejére lépünk célunk elérése érdekében álljunk meg, hívjuk segítségül a kreativitásunkat és próbáljunk meg minél több, eltérő ötletet összegyűjteni. Ne elégedjünk meg az első adódó gondolattal, sőt azzal sem, ha úgy érezzük, hogy csak egyetlen megoldás létezik, hanem idézzük fel magunkban Edison gondolatait: „Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy.” és sarkalljon bennünket ötletelésre az, aki a célok elérésének koronázatlan királya is lehetne. 

Ha úgy érzed, hogy már tisztán látod a számodra fontos célt, viszont azzal nem boldogulsz, hogy változatos, egyedi, többféle ötletet fogalmazz meg az elérésére, akkor ne hezitálj segítséget kérni, légy tudatos és tegyél meg mindent azért, hogy céljaidat ne csak megfogalmazd, hanem el is érd, mert azok a célok, amelyek nem kerülnek megvalósításra, csak álmok maradnak.