Könyvajánló- A kis döntések fontossága

Könyvajánló

Dátum: 2020.11.23

Racionális embernek tartom magam. Úgy gondolkodom magamról, hogy, amikor döntési helyzetbe kerülök, minden érzelmet félrerakva, a lehetséges alternatívákat előnyeik és hátrányaik mentén értékelve, a leghasznosabbat fogom kiválasztani. Persze ez téves feltételezés magamról! Nagyon sok impulzus döntést hozok (főleg ruhák, cipők, és programok terén), és igen gyakran érzelmi alapon választok, amit persze csak később ismerek fel. Persze önállónak is hiszem magam, aki egyedül hoz döntéseket! Milyen vicces, hiszen sokszor kérek véleményt édesanyámtól, testvéreimtől, barátaimtól. Gyakran veszek meg valamit azért, mert másoktól hallottam, hogy milyen jó, legyen az könyv, vagy egy jegy valamilyen műsorra. Ha szerencsém van, nekem is bejön és ajánlom tovább, ha nincs, akkor … :)

2019-ben a Pallas Athéné Könyvkiadó felkért egy előadás tartására Michael J. O’Brien, R. Alexander Bentley és William A. Brock: A kis döntések fontossága című könyv kapcsán. Természetesen örömmel vettem a felkérést, hiszen a kutató munkámnak része a döntéselmélet, és a döntésekre ható tényezők vizsgálata. Megkaptam a könyvet, hogy el tudjam olvasni, fel tudjak készülni. Megörültem először, hogy 124 oldal, gondoltam nem hosszú, így könnyen át tudom rágni magam rajta. Tévedtem! :) Valóban nem hosszú, de némiképp nehezen emészthető, és voltak benne olyan részek, amiket többször kellett átolvasnom, hogy az előadásom passzoljon. De miért is érdemes mégis elolvasni?

Forrás: Pallas Athéné Könyvkiadó és Könyvesbolt

Először is nagyon érdekes, izgalmas történetek mentén vezeti fel az emberi döntések aspektusait (O. J. Simpson per, Tom Brady beválogatása), de ami még ennél is fontosabb, hogy Aha-élményeket és megannyi kérdést adott nekem ez az olvasmányélmény.

Már a Bevezető történettel kezdődik, melyet átsző a kérdés: az ember racionálisan hozza meg döntéseit? Főleg ebben a mai internet-uralta világban.

Nagy hatással volt rám az alábbi rész: „Idejét múlta minden olyan elképzelés, mely szerint az emberek alaposan megfontolnak dolgokat, és csak azután hozzák meg döntéseiket. A „hírekhez” és véleményekhez való azonnali hozzáférés a döntéshozatalt elhamarkodottá tette – túl sok az elérhető lehetőség odakinn-, és egyre hajlamosabbá válunk az internetre támaszkodva hozni meg döntéseinket”. „Az egyének döntéseket hoznak, de előfordulhat, és gyakran elő is fordul, hogy a környezetük befolyásolja őket”. Ezzel foglalkoznak a magatartástudomány kutatói, amiket felhasználnak a cégek, marketingesek, hogy a vásárlásokat ösztönözzék.

Végiggondoltam. Mi alapján választottam legutóbb filmet? Melyik éttermet próbáltam ki legutóbb (és mennyire néztem utána a neten :))? És még sorolhatnám a kérdéseket. Számomra elgondolkodtató volt, hogy akkor valójában nem is szabad a választásom, hiszen az online és valódi üzletek kínálata, kirakatai adják a szűkített alternatívát? Persze ez nem fekete vagy fehér, de tény, hogy elgondolkodtató.

Az egyéni döntést elemzi a könyv, de természetesen a csoportokra való hatását, és a csoport egyénre gyakorolt hatása sem marad ki.

Nagy hatást tett még rám a „TÉRKÉP”. Ez két tengely mentén, négy kvadránst elkülönítő modell, melybe a „döntési forgatókönyvek széles skáláját szűkíti le a döntések transzparenciájára és társadalmi befolyásra”. Azaz, hogy a döntést mennyire az egyén hozza a lehetséges kimenetek következményeinek ismerete, és haszonmaximalizálása mellett, illetve, hogy saját tapasztalatokra, vagy szociális tanulásra épülve hoz döntéseket. (A két tanulás különbözőséget is nagyon szemléletesen írja le.) Az egyes negyedek rövid, de annál érzékletesebb meghatározása segít besorolni döntéseinket.

Forrás: Pallas Athéné Könyvkiadó és Könyvesbolt

Tényleg izgalmas utazásra hív bennünket, ha időt és energiát szánunk döntéseink elemzésére. Egy kis önismereti utazás is talán.

Összességében, annak ellenére, hogy néhol nehéz olvasmánynak tűnik, ajánlom annak, aki hoz döntéseket az élete bármely területén. Tehát mindenkinek.

Pierog Anita, tréner, szervezetfejlesztési tanácsadó, adjunktus, Zest for Style

(A képeket a Pallas Athéné Könyvkiadó és Könyvesbolt engedélyével használtuk fel)