Mit viseljünk vendégként egy esküvőn?

Tanácsok egy stílustanácsadó tollából ...

Dátum: 2020.11.23

Néhány hete vendégként lehettem részese egy nagyon szép esküvőnek, így volt alkalmam alaposan megfigyelni a násznépet is. Több jól öltözött hölgyet láttam közöttük, de talán most az esküvői szezon kellős közepén még nem késő néhány szót ejteni az illő öltözetről, ha vendégként lehetünk jelen rokonunk vagy barátunk nagy napján.

 

Ma már sok esküvői meghívón segíti a násznépet a dress code, így, ha még csak tervezed a meghívódat, érdemes fontolóra venned!

Ha nincs dress code, akkor a helyszínből, az időpontból és a meghívó stílusából már sok információt ki tudsz nyerni, hiszen egy Balaton-parti, könnyed, vintage esküvőn egészen más ruhát viselhetsz vendégként, mint egy Szent István Bazilikában tartandón.

Aranyszabályként jó tudnod, hogy mit illik és mit nem illik:

1. Hófehér, törtfehér, beige, ekrü ruhák a menyasszonyi ruha színei, ne hozd hát kellemetlen helyzetbe sem őt, sem magadat ilyen színű ruha viselésével.

2. A piros, bordó, korall, ciklámen, pink ruhák a menyecskeruhák színei és nagyon harsogók is, márpedig ez a nap nem rólad szól.

3. A "kis feketére" hihetnénk, hogy jolly joker, sajnos azonban nem mindenkinek áll jól. Ezen kívül túl hivatalos, de mégcsak nem is ez a legnagyobb baj vele, hanem az, hogy a fekete a gyász színe hazánkban, így ez nem erre az alkalomra való.

4. Kiemelten érvényes a szoknyahosszra vonatkozó szabály egy ilyen alkalmon. Térd fölött vagy alatt 1-2 ujjal (nem tenyérrel) érjen az a szoknya, így ha leülsz, ha táncolsz, nem kerülsz kényelmetlen helyzetbe. Hidd el, sokkal elegánsabb és szofisztikáltabb megjelenést kölcsönöz, mint a mini.

5. Kerüljük az elöl-hátul túlságosan kivágott ruhákat, ne mutassunk meg mindent magunkból.

6. Nem ez a napja a csillogó, flitteres ruháknak sem.

7. A boleró. Na igen, sokszor látom, hogy az alkalmi szettek állandó kabátkája. Ne legyen. Szinte senkinek sem áll jól, rossz helyen vágja el a testet, általában idejétmúlt szatén csillogású anyagból van, ráadásul rendre fekete, mert hogy az „mindenhez megy”. Sokkal jobb választás egy, a ruha anyagával és színével harmonizáló kiskabát vagy egy könnyű kendő a vállon, amiből színekben is sokkal könnyebb megfelelőt találni.
Ne feledd, hogy a templomi szertartáson fedetlen vállal nem illő megjelenned.

8. Platform cipő, ráadásul bokapántos és fekete. Bocsánat, hogy ezt le kell írnom, de több ilyet is láttam a közelmúltban, így meg kell említenem, hogy ez bizony sok éve kiment a divatból és ráadásul sohasem nézett ki jól. Ehelyett egy kényelmes sarokmagasságú (5-8 cm), a tested színével megegyező, nude cipőt ajánlok, igazán jól ki tudod használni a hétköznapokban is, hosszítja a lábat és finom, nőies.


9. Csodaszép sminkek és frizurák készülnek ilyenkor, ami nagyon jó, hiszen megtiszteljük megjelenésünkkel is az ünneplő párt, de fontos, hogy mértéket tartsunk.
Frizuránk legyen visszafogott, kerüljük a csillogó fej- és hajdíszeket, ékszerekben és sminkben is a „kevesebb több” elvét tartsuk szem előtt.

Érdemes megfogadnunk Coco Chanel szavait:

„Mielőtt elindulsz, nézz a tükörbe és vegyél le egy kiegészítőt!”

Megvannak hát a „tiltólistás” darabjaink, akkor lássuk, hogy mit viselhetünk?

Ha ismerjük már színtípusunkat, tudjuk, hogy mely színek állnak jól nekünk, akkor érdemes a palettánkról választani egy visszafogott, pasztellesebb árnyalatot.

Örömanyáknak, de fiatalabb hölgyeknek is abszolút javaslom a kiskalapot és a gyöngysort, ezek sosem mennek ki a divatból.

Hagyjuk otthon a shoppereket és a hétköznap oly jó szolgálatot tevő kézitáskáinkat.

Bátran választhatunk viszont a borítéktáskákból (clutch-okból) egy izgalmasabb darabot.

(képek forrása: Pinterest és Virág Anna kalap)

Ha még nem ismered a színtípusodat vagy a testalkatodhoz illő szabásvonalakban vagy bizonytalan, esetleg a meghívón lévő dress code okoz fejtörést, keress bizalommal!

 

Tilless Anna Csillag, színszakértő és sílustanácsadó, Zest for Style