Mit viseljünk vendégként egy esküvőn? II.

Frissítettük, tapasztalatainkkal kiegészítettük korábbi írásunkat

Dátum: 2021.07.02

Tavaly már összegyűjtöttük nektek azokat a javaslatokat, amelyeket érdemes megfogadnotok, ha a kifinomultság és stílusosság fontos nektek egy esküvőn való megjelenés alkalmával is.

Most az időközben megszerzett tapasztalatainkkal kiegészítettük írásunkat!

Sok üdítő példát és harmonikusabb megjelenésű hölgyet látunk, aminek szívből örülünk!

Ahhoz, hogy egy barát vagy családtag esküvőjére a készülődés ne nyűgöt, terhet vagy fejfájást jelentsen, csokorba szedtük, mit érdemes figyelembe vennetek a szettetek kiválasztásánál!

A dress code

Ma már sok esküvői meghívón segíti a násznépet a dress code. 

Ha ez nincs megadva, akkor a helyszínből, az időpontból és a meghívó stílusából sok információt kinyerhettek, hiszen egy Balaton-parti, könnyed, vintage esküvőn egészen más ruhát érdemes viselnetek, mint egy kastélyszállóban, vagy éppen egy vadregényes erdei tisztáson.

Tudni illik, hogy mit illik! :)

A ruha színe

Hófehér, törtfehér, bézs és ekrü a menyasszonyi ruha színei. Erre az alkalomra válasszunk másik színt, így nem lopjuk el az ara pillanatait és magunkat sem érezzük kényelmetlenül, hiszen senki sem lép oda véletlenül hozzánk gratulálni. 

A piros, bordó, korall, ciklámen, pink ruhák a menyecskeruhák, az új asszony színei. Emellett nagyon erőteljesek, feltűnőek, csipkével kombinálva ráadásul könnyen közönségessé is válhatnak. 

A "kis feketére" hihetnénk, hogy jolly joker, azonban nem mindenkinek áll jól. Ezen kívül túl hivatalos, továbbá a fekete a gyász színe a mi kultúrkörünkben, így erre az alkalomra nem elegáns választás.

A csillogó, flitteres ruhák esti eseményekhez illenek, ráadásul nagyon „harsogók”, könnyen hivalkodók lehetünk egy ilyen outfitben. 

Ha ismerjük már színtípusunkat és tudjuk, hogy mely színek állnak jól nekünk, akkor érdemes a palettánkról választani egy visszafogott, pasztellesebb árnyalatot.

Ha még nem ismeritek, akkor a kék vagy türkiz árnyalatait ajánljuk nektek, azokkal a legnehezebb melléfogni. 

A ruha hossza és a dekoltázs

Kiemelt figyelmet szenteljünk a szoknyahosszra vonatkozó szabályra. Ha a térd fölött 1-2 ujjal (nem tenyérrel) ér a szoknya vagy ruha akkor, ha leültök, táncoltok vagy lehajoltok egy kisgyerekhez, akkor sem lesz kellemetlen pillanatokban részetek. Elegáns és kifinomult, ha egy ruhadarab nem mutat túl sokat, inkább csak sejtet, ezért a testhezálló ruhák helyett érdemes a szűk-bő* szabályt alkalmaznotok, vagy egy könnyedebb, lágyabb esésű anyagot választanotok.

A túlságosan dekoltált, rafinált hátmegoldású ruháknál könnyű a fehérneművel elrontani a megjelenést és talán nem is ez a „mindent mutassunk meg magunkból” alkalom. smiley

Boleró helyett kendő

Sok vendégünktől halljuk, hogy időnként vagyonokat áldoznak egy-egy összeállításra, alkalmi ruhára, legtöbbször boleróval kombinálva. Igen kevés testalkaton mutat jól a mell alá, illetve a hátközépig érő boleró. A felsőtestet összenyomja, így nem javít a testünk arányain sem.

Boleró helyett egy kendő szép viselet lehet, ráadásul nagyon praktikus, mert a templomi szertartáson a vállaidat elfedi és a hűvösebb estéken is jó szolgálatot tesz.

Új ruha vásárlása nélkül is stílusosan

Próbáljátok ki, hogy egy szoknyát, könnyű, elegánsabb nadrágot (például palazzot vagy akár egy chino fazont), overált picit újragondolva, kiegészítőkkel más hangulatot megteremtve alkalmivá varázsoltok, így nem kell vagyonokat rászánnotok egy-egy barát esküvőjén való megjelenésre és ráadásul nem áll évekig kihasználatlanul a szekrényben az „esküvős-szett.”

A cipő

A fekete cipő a nyári, üde összeállításokat nagyon „le tudja földelni”, tehát elég nyers és határozott lezárást eredményez a megjelenésben, ami nagyon rosszul eshet a szemnek.

Ehelyett egy kényelmes sarokmagasságú (5-8 cm), a tested színével megegyező, nude cipőt ajánlunk, igazán jól kihasználható a hétköznapokban is, hosszítja a lábat, finom és nőies.

Természetesen a lapos cipő is lehet elegáns viselet, ráadásul praktikus, ha kicsi gyerek után kell szaladgálnod vagy táncolnál egy nagyot a lagzin.


A smink és a frizura

Csodaszép sminkek és frizurák készülnek ilyenkor, ami nagyon jó, hiszen megtiszteljük megjelenésünkkel az ünneplő párt. Érdemes azonban ebben is mértéktartónak lenni. Tánc közben az egy tömbként mozgó frizura nagyon fura látvány és a vacsora idejére a hőségben már leolvadni készülő smink sem célja senkinek.

A kalap, a fejdísz


A kiskalap, a visszafogott fej/hajdísz és a finom ékszerek szépen emelhetik a megjelenésünket.

A táska

Hagyjuk otthon a shoppereket és a hétköznap oly jó szolgálatot tevő kézitáskáinkat.

Bátran választhatunk viszont a borítéktáskákból (clutch) egy izgalmasabb darabot.

 

*Szűk-bő szabály: szűk szoknyához, nadrághoz lágyabb esésű felsőt vegyünk, a szűk-szűk túl sok mindent megmutat és unalmas. Ugyanez fordítva is igaz, tehát szűkebb felsőrészhez stílusosabb egy nem alakot követő (bodycon) szoknya vagy nadrág. Természetesen a szabályokon túl is van élet, de a szabály ismeret segít abban, hogy ne véletlenszerű, hanem tudatos döntést hozz a megjelenéseddel kapcsolatban (is).

 

Ha még nem ismered a színtípusodat, vagy a testalkatodhoz illő szabásvonalakban várnál megerősítést, esetleg a meghívón lévő dress code okoz fejtörést, keress minket bizalommal!