Műanyag mentes július

Tudatos vásárlás

Dátum: 2021.07.25

Korábbi blogbejegyzéseinkben már foglalkoztunk azzal, hogy mind a munkahelyünkön, mind a magánéletünkben mit tehetünk a hulladék mennyiségének csökkentéséért.

A tudatosságunkkal formáljuk vásárlási szokásaikat, nemcsak az élelmiszerek, de a ruházkodás területén is.

Élelmiszer és tisztítószer vásárlási tippek

Érdemes kipróbálni a termelői piacok mellett a csomagolásmentes boltokat. Ezek a boltok a zero waste filozófiára épülnek és ami nagy öröm, hogy egyre több van belőlük az országban.

Ezekben a boltokban vagy a saját magatok által vitt vagy helyben vásárolt tárolókban, papírszatyrokban, üvegekben – vihetitek haza az élelmiszert és a háztartásba szükséges kellékeket. Természetesen tudjuk, hogy az ilyen jellegű boltokban való vásárlás nagyobb tudatosságot, előre készülést és szervezést igényel, de gyorsan hozzá lehet szokni, és be tud épülni a mindennapokba.

Milyen termékeket lehet megtalálni egy csomagolásmentes boltban? Azt lehet mondani, hogy szinte már mindent megtalálhatunk, amire szükségünk lehet egy háztartásban: pékáru, zöldség, gyümölcs, tejtermékek, száraz élelmiszerek, takarítószerek, fürdőszobai kiegészítők. Ami külön kiemelendő, hogy a szezonális termékek esetén figyelnek arra, hogy vegyszermentesek legyenek, hazai gazdaságokból származzanak, így a beszerzési lánc is könnyen lekövethető, valamint még arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy a lehető legkisebb távolságból szerezzék be áruikat, ezzel a szállításból fakadó környezeti terhelést is csökkentve.

Kifejezett előny, hogy a vásárolt mennyiséget teljes egészében mi tudjuk meghatározni, nem vagyunk kötve az előre csomagolt termékek mennyiségéhez.

Még nincsen minden településen csomagolásmentes bolt, azonban ezen a térképen és listán megtaláljátok, hol tudtok már így vásárolni. Természetesen nem azt mondjuk, hogy durr bele a közepébe és csak így vásárolj, azonban érdemes kipróbálni, előre tervezni.

Hogyan csináljuk ezt mi?

Nem dobtuk ki a még meglévő szatyrokat, dobozokat, hiszen jól használhatók bevásárláshoz, amíg még nem mennek tönkre. A kocsiban mindig van 1-2 szatyor, doboz, zacskó, ami akkor hasznos, ha hirtelen jut eszünkbe beugrani a piacra, vagy a boltba. A nagybevásárlásra pedig listával együtt üvegek, zacskók, dobozok, szatyrok és kosár is kerül az autóba. 

forrás:Pixabay

Öltözködésünkkel kapcsolatos tippek

A tudatos ruhavásárlással már foglalkoztunk egy korábbi bejegyzésünkben, itt találjátok.

Mit tehetsz most, ha elszántad magad egy kis változásra a ruhavásárlás terén is?

Tedd fel a kérdéseket, mielőtt ruhát vásárolsz?

  1. Szükségem van-e rá? Egy ruhadarabot, ha legalább 30 alkalommal viselünk, akkor kerül egyensúlyba a környezeti terhelés, amit az anyag előállítása, festése, a varrás során keletkezett hulladék és a szállítás jelent és a hasznossága, amit pedig nekünk, a felhasználóknak jelent.
  2. Engem tükröz-e? A stílusunk megismerése, kidolgozása hosszú folyamat. A minket szolgáló gardrób felépítése szintén nagy falat. Érdemes a színekkel és a fazonokkal kezdeni az ismerkedést, hiszen, ha tudjuk, hogy mely színekben vagyunk igazán energikusak, szépek és harmonikusak, akkor sokkal könnyebb elkezdenünk a ruhatárunk összeállítását.   A testalkatunk ismerete pedig megtanít arra, hogy azt emeljük ki, azt hangsúlyozzunk magunkon, amit igazán szeretünk. Ebben segítenek minket a szabásvonalak.
  3. Kombinálható a már meglévő ruhadarabjaimmal? Az igazán jó ruhatár attól az, attól működőképes, hogy a benne lévő darabok nem csupán egyféleképpen viselhetők. Ha tudunk játszani a stílusokkal, a kiegészítőkkel, akkor végtelenül izgalmas játék veszi kezdetét és az öltözködés reggelente egy kaland lesz, szenvedés helyett. No more drama????
  4. Jó minőségű? Sajnos sok olyan ruhadarab van, ami egy-két mosás után már szinte használhatatlan, mert bolyhosodik, kifakul, elveszti formáját. Ezek nem jó minőségű darabok. Azzal, ha figyelünk az anyagra, minőségre, akkor hosszú távon rengeteg időt és pénzt takarítunk meg.

 

Ha a színtípusodat, alkatodat nem ismered, vagy akár a szettek összeállításában akadtál el, mit mivel, hogyan kombinálj, keress minket bizalommal!