Műanyagmentes július - (Környezet)Tudatos mindennapok

Tudatos tippek

Dátum: 2020.11.23

Kamasz gyerekeimmel sokszor beszélgetünk a hulladékcsökkentés témájáról, igen karakteres véleményük van és sokkal borúlátóbbak, mint én. Nem, nem vagyunk őrültek, vagyis éppen annyira, amennyire az normális:)!

Számomra megdöbbentő, hogy ma, amikor a csapból is a környezetvédelem témája folyik, a legtöbb gyereknek újdonság, hogy milyen egyszerű ötletekkel lehet óvni környezetünket. Ami pedig arra enged következtetni, hogy a szüleik sincsenek ezzel tisztában. Így szülőtársaimhoz is szólok, egyszerű, nem nagy előkészületeket igénylő ötletekkel, melyekkel rengeteg felesleges hulladéktól óvjuk meg környezetünket, otthonunkat, magunkat!

1. Triviálisnak tűnik, de mivel nap, mint nap találkozom a tömegesen, minden gyümölcsöt és pékárut külön zacskóba csomagolókkal, így az első ötletem: Vigyél magaddal zacskót!

A kocsiban a kosár és a nagyobb bevásárlásokhoz szükséges, erősebb bevásárlótáskák is bőven elférnek. A táskádban pedig a vászontáska összehajtva. Férfiak laptoptáskájába is simán belefér és ma már sokkal cikibb egy nylon, mint egy laptop mellől előkapott vászontáska.

2. Vásárolj helyi termelőtől! Persze, hol van itt helyi termelő? Meglepő lehet, de a Budapest belvárosában található piacokon vannak közeli termelők. Lehet venni házi tojást, kistermelői tejet, vajat, zöldségeket, gyümölcsöket.

A piacra mindenhez vihetsz magaddal tartót: tojástartó, doboz a vajnak, túrónak stb., üvegek a tejnek, tejfölnek, zacskók, tasakok a már otthon felhalmozott zacskókészletből. Így növeled a kihasználtságukat, de többet nem viszel haza belőlük.

Mi Törökbálinton élünk, ahol a pénteki piacon a környékbeli termelőktől mindent meg lehet venni. Kenyértől a szörpökön át a zöldségekig.

3. Csomagolj uzsonnát! Ne csak a gyerekednek, magadnak is!

Nekünk nagy kedvencünk és évek óta használjuk a Kivibag szendvicstáskáit. A gyümölcsöket és magokat dobozba vagy kis befőttesüvegbe csomagolom. Otthon pedig el tudsz készíteni méhviaszos szalvétákat is, itt megtalálod hozzá a leírást. Én vettem hozzá anyagot, nem szegtem el a szélét, cikcakkollóval levágtam és tényleg nagyon hamar készen lett. (Vastag törölközőt terítsetek a vasalódeszkára, nekem átszivárgott a méhviasz.)

Kép forrása: kivibag.com

4. Használj kulacsot!

Kiszámoltuk a kollégákkal, hogy 4 éve használjuk a Myequa üvegkulacsunkat, amit ráadásul sokan megdicsérnek, mert szép is! Nálunk a családban mindenki választhatott ízlése és habitusa szerint, gyerekeknek inkább a BPA mentes műanyag verziót ajánlom.

Kép forrása: termoszbolt.hu

5. Gyűjts szelektíven! Elcsépeltnek hangzik, de sajnos mégsem az. Nem kell ehhez trendi szelektív szemetes, de kétségtelenül vannak jó megoldások. Mi egy használaton kívüli billenőtetős verzióval kezdtük, két nagy kukás zsákot tettem bele és mivel a gyerekek még oviba jártak így egy alkoholos filccel „elfeleztem” és rárajzoltam, hogy melyikbe mit dobjanak.

Garázsba jól elhelyezhető szemetest itt találtok és a konyhaszekrénybe jól beépíthető pedig például az IKEA-ban, itt.

6. Tégy érte! Jó közös program, családdal, kutyával kirándulás és társkeresésnek sem utolsó csatlakozni akár helyi környezetvédő közösséghez, akár nagyobb, országos kampányhoz és erdőben, városban összegyűjteni évente két-három alakalommal a szemetet.

Remek szemléletformáló és közösségépítő kikapcsolódás!

Kép forrása: www.kerekdomb.hu

7. Szólj!

Gyerekkoromban nagyon kellemetlennek tartottam, hogy Édesanyám egy-egy eldobott szemetet felvett az utcáról, ha pedig látta, hogy ki dobta el, akkor kedvesen odalépett, hogy elejtett valamit és az illető kezébe adta a szemetét. Aztán már fiatal felnőttként azon kaptam magam, hogy ugyanezt csinálom. A gyerekeimnek már nem is ciki, ők is követték a példát! 13 éves lányom örömmel mesélte, hogy több barátnőjének is elmagyarázta, hogy miért ne szemeteljenek és megértették, megfogadták!

Sok sikert!

Tilless Anna Csillag, színszakértő, stílustanácsadó, Zest for Style

Főkép forrása: Pinterest