Műanyagmentes július - Tudatos öltözködési ötletek a gyakorlatban

Tanácsok egy stílustanácsadó tollából

Dátum: 2020.11.23

Bár a kampányjellegű hulladékcsökkentésnek nem vagyok híve, azt gondolom, hogy sok ötletet megoszthatunk egymással a „Műanyagmentes július” akcióhoz kapcsolódva. Ebben a hónapban többet foglalkozunk, többet figyelünk a témára és ennyi idő alatt már rutinná is tehetünk néhány hulladékcsökkentő szokást!

Így ezen a héten, az öltözködést vesszük górcső alá.

Összeszedtem néhány gyakorlati ötletet, amivel nem kell teljesen felfordítani (vagy mégis) az életeteket, de üdítő változást hozhatnak a mindennapokban és nem mellesleg jó hatással lehetnek a megjelenésünkre is, így a kedvünkre is!

  1. Ismerjük meg a színtípusunkat!

Szín és stílustanácsadóként ezzel kezdeném, de nem állnék meg itt!

Mit jelent ez?

Színes kendők segítségével megnézzük, hogy egy-egy szín milyen fényt vetít az arcunkra. Szebbek, üdébbek leszünk-e az adott színtől vagy fáradtak, szürkék, meggyötörtek.

„A szín, semmi más, mint fény.”, mondta képzőművész Édesapám ebben az interjúban és bizony így van!

És mi azokat a fényeket keressük, amikben ragyogunk! Kívül, belül.

Kép forrása: Daarla

  1. Ismerjük meg testalkatunkat!

Ahhoz, hogy egy ruhában igazán jól érezzük magunkat, elengedhetetlen a ruha jól szabottsága. Ahhoz pedig, hogy igazán a magunkénak érezzük, a ránk szabottsága. Tudnunk kell ehhez, hogy milyen kivágások, hajtások, vonalak, hosszok emelik ki alakunkat, melyek mutatják, amit szeretnénk és melyek segítenek a figyelem irányításában. Milyenek az arányaink vagy hogy mi az a  fókuszpont.

  1. Szelektáljunk, ajándékozzunk, adományozzunk!

Az én szabályom elég kegyetlen és néha bizony visszasírok egy-két darabot, de amit nem viselek 1 teljes éven át, sosem nyúlok érte reggelente a gardrób ellőtt állva, annak bizony mennie kell.

Mivel a barátnőim és családtagjaim színtípusát és testalkatát is ismerem, már célzottan tudom elajándékozni vagy az irodánkban lévő Cseriti boxban tudom elhelyezni, vagy a Tündérpakk Alapítvány FB oldalán nézek szét, hogy örülne-e neki valaki.

  1. Tegyünk rendet! Rendezzük a gardróbunkat!

Ha pedig bajban vagyunk az elengedéssel, segíthet a stílustanácsadóval közös gardróbrendezés. Így már csak rendszerezni és átláthatóvá kell tenni, amink maradt.  Akár a KonMari módszert, akár nagyanyáink rendszerezési praktikáit hívjuk segítségül, az eredmény az átláthatóság és a fellélegzés lesz.

Kép forrása: Pinterest  

  1. Vásároljunk hazait vagy próbáljunk ki ruhákat másodkézből!

Kinek-kinek ízlése és beállítottsága szerint, de kipróbálni mindenképpen érdemes a nagyobb használt ruha üzletláncok kínálatát is, hiszen márkás, jó minőségű, kifejezetten jó szabású és anyagú ruhákat bőven lehet itt találni.

Hazai márkák közül a Pretto és az Art’z Modell vagy a Cabala oldalán is érdemes körülnéznünk.

Igen, tudom, hogy ezek a ruhák nem fast fashion árban vannak, ha érdekel, hogy miért, akkor olvasd el Holy Duck írását a témáról.

Kép forrása: Pretto

+1 Keressük a kis boltokat! Mindnek megvan a maga hangulata és egyedi kínálata. Stílustanácsadók, szakemberek segítenek a választásban sokévnyi tapasztalattal. Jó szívvel ajánlom a Nyugatinál a Go West vagy a Daarla ruháit!

Ha tehát ismerjük a színeinket, a hozzánk illő szabásvonalakat és rendet is tettünk a gardróbban, megszabadultunk a felesleges, soha nem hordott ruháinktól, már nagy lépést tettünk előre. Miért? Mert rengeteg időt és pénzt takarítunk meg. Tudatosan indulunk vásárolni, nem veszünk felesleges, nem jó színű, nem jó szabású, nem hozzánk illő ruhadarabokat. Ha pedig elindulunk az úton, ahol a fast fashion-t az időtálló, értékes és igazán stílusos darabok váltják fel, akkor a minőségi változás úján vagyunk, ahol már a környezetünkért is sokat teszünk.

Tilless Anna Csillag, színkszakértő, stílustanácsadó, Zest for Style