Nyár, leállás, lassulás!

Lehet vagy kell másképp?

Dátum: 2021.07.11

A június közepétől szeptember elejéig terjedő időszak a szervezetek életében - mai divatos szóhasználattal élve - uborkaszezon. Sőt, valljuk be, mire a nyári szabadságolások után felvesszük újra a fonalat, már szeptember vége van. Aztán jön a kapkodás, hogy mindjárt év vége, mindent bele akarunk sűríteni az évbe, ami körülbelül december 10-15-ig tart jó esetben, mert utána megint jön a szabadságolás ideje és mindenki karácsonyi lázban ég. Ez persze azt jelenti, hogy január közepére vesszük fel újra a ritmust. Ha ezt összegezzük, akkor az év első fele január közepétől június közepéig tart, míg a másik fele körülbelül szeptember közepétől, december közepéig.

Én magam legalábbis így szoktam érezni, hogy az egyik félév sokkal rövidebb, mint a másik, itt az egyetemen is, ami valószínűleg ezekből a holt időkből fakad. Nem tagadom, hogy mindenkinek szüksége van a pihenésre, és néha ki is kell kapcsolni teljesen úgy, hogy csak pihenünk, tesszük a semmit.

De mind dolgozóként, mind pedig cégvezetőként figyelhetünk arra, hogy a ’fonalvesztés’ még akár hasznosan is teljen. A két részes sorozatban a vezetők lehetőségeiről írok.

Vezetőként

Szabadság előtt/után ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy az év közben elmaradt munkatársi beszélgetéseket megejtsük. Most nem a teljesítményértékelő beszélgetésekre gondolok, hanem arra, hogy egyesével üljünk le a kollégákkal, akár egy kávé, üdítő társaságában, és beszélgessünk velük az évről, arról, hogyan érzik magukat, milyen terveik, céljaik vannak. Kérdezzük meg, vannak-e nehézségeik, amikben esetleg segítségre szorulnak. Legyen ez kötetlen, jó hangulatú beszélgetés.

De alkalmas lehet az idő arra is, hogy az év második felére, vagy épp a következő időszakra többszöri brainstromingot összehívva ötleteljünk a kollégákkal arról, hogyan és miként fejlesszük a szervezet kultúráját, mellyel még jobban érzik magukat a munkahelyen, és ez persze növelheti a lojalitásukat is.

Forrás: Pixabay

Magunkra vonatkozóan pedig kicsit megállva, végig gondolva az évből eddig eltelt időszakot, újra lehet tervezni vagy épp felülírni a kitűzött célokat, átstrukturálni szervezeti és egyéni szinten is az évre vonatkozó elképzeléseinket. Ha úgy értékeljük, hogy - megállva, tényleg fókuszálva magunkra és a cégünkre - elakadtunk, keressünk fel egy coach-ot. A coach-ra sosincs időnk évközben, hiszen rohanás van, határidők vannak (pedig pont akkor lenne a legnagyobb szükség), de ilyenkor van idő beépíteni a mindennapjainkba és a tényleges hajtásnál már nem fog „gondot” okozni időt szánni rá.

Mint ahogy év végén megtervezzük a következő gazdasági évet, tervezzük meg a „második” félév eseményeit: üzletkötéseket, csapatépítőket, készségfejlesztő tréningeket, év végi zárást, év végi záró bulit.

Munkavállalóként

Meg tudjuk valósítani azokat a beszélgetéseket, amiket a vezetőkkel érdemes. A karrierteveinkről, az év közben tapasztalt problémákról. Ebben az időszakban van lehetőségünk ezekre hosszabb távon is működő megoldásokat találni, amibe be tudjuk vonni a közvetlen kollégáinkat.

Rakjunk rendet. Nekem általában a hajtós időszakban a fontos, hetente használt anyagaim az asztalon, polcon egyben van, amit a kevésbé nehéz időszakban szoktam rendbe tenni, rendszerezni, mappába rakni. Ki tudjátok használni ezeket az időszakokat arra, hogy a szekrényben, a papírok között, a fiókokban rendezkedjetek, átnézzétek, van-e olyan, ami nem kell, amit lehet archiválni.

Mit szeretnénk megvalósítani a félév következő részében?

Kicsit álljunk meg, rendszerezzük fejben, vagy egy lapon, hogy mit csináltunk meg eddig. Milyen feladatok várnak ránk a következő időszakban. Ha már látjuk a biztos a pontokat, meg tudjuk tervezni az előttünk álló időszakot, hogy a hirtelen jövő feladatok se okozzanak nagy bonyodalmat.

Forrás: Pixabay

Húzz le valamit a bakancslistáról!

Ha van egy könyv, amit már régóta elolvasnál, egy – vagy több film, amit régóta megnéznél tedd meg. Ha vannak olyan dolgok, amiket kipróbálnál építsd be a nyári tervekbe, hiszen nem kell túlórázni, és egészen sokáig van világos is. 

Fejleszd magad!

Ilyenkor is vannak olyan lehetősége, melyekkel olyan témákban tudod mélyíteni tudásod, vagy új információkat tudsz szerezni, amire máskor, a nagy hajtás közepén, nincs módod.

 

És talán a legfontosabb, hogy pihenjetek, töltődjetek a nyári időszakban.

 

Írjatok nekünk, ti mire használjátok, hogyan élitek meg az uborkaszezont

 

Pierog Anita, tréner, szervezetfejlesztési tanácsadó

Hozzászólások

Szóljon hozzá!