Strandetikett

Illik, nem illik?

Dátum: 2021.07.18

Itt van a nyár, itt van újra és végre ezzel együtt a régóta vágyott szabadságot is megkaptuk!

Strand, fürdő, tópart, tengerpart, folyópart, minden, ami víz, a  kánikulában sokan erre vágyunk!

Bármerre is járunk, szenvedélyünk a munkánk, így imádjuk figyelni az embereket!

A strandon aztán nincs titok, a maga teljes fizikai valójában látjuk egymást. Milyen fontos itt is a stílus, a testbeszédünk, a viselkedésünk, talán még inkább beszél rólunk, mint a hétköznapi helyzetekben.

Néhány íratlan, de annál fontosabb szabályt a strandon is érdemes betartanunk, persze nincs ebben semmi feszengés vagy megfelelés, egyszerűen csak az együttélésünket könnyítjük meg ezekkel.

Étkezéshez öltözzünk fel!

Furcsa lehet, hogy ahol végre érheti a testünket a nap és hűsítheti a víz, ott éppen ezzel kezdjük, de talán mindenki élt már at hasonló helyzetet, mint amivel rendszeresen találkozunk a balatoni strandokon is.

Sorbanállás délben a büfénél, szőrös has, csöpögő izzadtság, kellemetlen látvány és szagok. Ezekkel találkozunk közvetlenül az étkezőasztalok mellett.

Hogy ezt elkerüljük és mi se okozzunk hasonló élményt, hoztunk néhány szettet, amit fél perc alatt magatokra kaphattok, szépek és stílusosak lesztek benne és könnyedén elfér a strandtáskátokban.

Tippek hölgyeknek: 

  • bikinihez strandruha, kendő

  • tankinihez palazzo nandrág, maxiszoknya

  • egyrészeshez: short, szoknya

Tipp az uraknak: 

  • póló/lenvászon ing és short

Forrás: Seachili Bikini/Zest

Távolságtartás

Bár általában talpalatnyi helyet is nehezen találunk mi, későn kelők (khmmm:D), mégis igyekezzünk megtartani a távolságot, ami mindannyiunknak kényelmes. Ne pakoljunk rá egymás törülközőjére vagy plédjére, hiszen ennek mi sem örülnénk.

A távolságtartás a vízben is érvényes. Ne telepedjünk mások elé, hiszen lehet éppen a szülők a fürdőző gyerekeiket figyelik. Ne úgy állítsuk fel a napernyőnket, hogy az árnyékot vessen másra.

Tapintatos közlekedés

Még ha sokan is vannak a strandon, parton, ne gázoljunk át emberek között, a leterített pléd vagy törölköző nem a vörös szőnyeg. Különösen figyeljünk a gyerkőceinkre vagy kutyusunkra. Homokos parton ügyeljünk, hogy senkire ne rúgjunk rá homokot. Ha pedig távozunk, akkor úgy rázzuk ki a plédet, törölközőt, hogy ne zavarjunk másokat!

Tuctuc

A fülest, fejhallgatót éppen az ilyen helyzetekre találták ki, legyen szó zenéről, hangoskönyvről, podcastról, vagy az operatív törzs tájékoztatójáról, így senkit sem zavarsz vele. Szuper, ha jó hangulatú társasággal vagy a parton, de a hangerőre, nevetésre, csúnya beszéd kerülésére itt is figyelj, hiszen mind rólad mesélnek. A lényeg a mértékletességen van, nem nekünk kell a strand hangulatfelelősének lenni.

 

Forrás: Pixabay

Hiszti, nem hiszti 

Egy kis hiszti, sírás elkerülhetetlen pici gyerekekkel a strandon. Főleg, ha egy méhecske találja meg vagy három óra hossza után kiparancsoljuk a vízből öt percre:)

Picit húzzuk félre, próbáljuk meg lekötni, elterelni a figyelmét. Hamar elfáradnak a melegben a gyerekek és a víz is kiszívja őket, jó, ha figyelünk arra, hogy legyen lehetősége aludni egy kicsit.

Az alapvető illemtan szerint figyeljünk arra, hogy gyermekeink ne zavarják a körülöttünk ülőket, akik pihenni szeretnének. Ne a többi strandoló feje felett labdázzanak, vagy dobálják a frizbit. Figyeljünk arra, hogy a nagyon kicsik ne menjenek végig mások törölközőjén, homokot vagy kavicsot ne dobáljanak mások holmijára.

Akiknek nincs gyermeke, legyen türelemmel, mindenki mögött nehéz év áll és a kisgyerekes szülők extra nehézségnek voltak kitéve. Egy-két kedves szó, egy együttérző mosoly vagy netán 5 perc labdázás egy kisgyerekkel megváltás lehet és hisszük, hogy most a kedvességre van a legnagyobb szükségünk!

Ne szemetelj!

A legegyszerűbb, ha a strandra készülés során egy szemeteszsákot is odapakolunk a táskába, amibe a napközben keletkező szemetet tudjuk gyűjteni. Ezt távozáskor egy mozdulattal kidobhatjuk a kukába, így garantáltan nem hagyunk hátra szemetet. 
 

Dohányzás

Ma már minden strandon csak a kijelölt helyen lehet dohányozni, még a legtöbb szabadstrandon is így van, de ahol nincs, ott is figyeljünk a nemdohányzókra.

Ne füstöljünk kisgyerekes család mellett! Ne hagyjuk a csikket a fűben magunk után!

A strand nem szépségszalon

Minden kozmetikai kezelést a megfelelő helyen végezzünk. A  körmök vágása, a sarok reszelgetése bizony senki másra nem tartozik, otthon tegyük ezt!

Higiénia

Használjunk papucsot a mellékhelyiségre menve. 

A zuhanyzókat a vízbe lépés előtt használjuk, mossuk le magunkról a homokot, port, izzadságot, mielőtt a medencébe lépnénk. 

Kézmosás, fertőtlenítés továbbra is legyen a rutinunk része!

Forrás: Piaxabay

Egy-két kiegészítés:

  1. Még a szabadstrandokon sem eszünk vagy iszunk a vízben. Üvegpoharat pedig szigorúan tilos bevinni!

  2. Az öltözőben kényelmesen át tudunk öltözni és nem kell egyensúlyoznia körülöttünk 3 embernek törölközőt tartva

  3. Az alkohol fogyasztásával óvatosan! Nagy melegben sokkal veszélyesebb, hamarabb a fejünkbe száll és még életveszélyes is lehet a tűző napon. A hatása meg kifejezetten kellemetlen helyzetekbe sodorhat itt minket.


 

Írjátok meg tapasztalataitokat vagy sztoritokat, szinte biztos, hogy mindőnknek van strandos élménye!

 

Hozzászólások

Szóljon hozzá!