Személyiségfejlődés a vállalkozásban - Az I. Women's Tools Üzletfejlesztési Konferencia élménybeszámolója

Az I. Women's Tools Üzletfejlesztési Konferencia élménybeszámolója

Dátum: 2020.11.23

Idén első alkalommal rendezték meg a Women’s Tools (női eszközök) Üzletfejlesztési Konferenciát. Az esemény előtt vegyes érzelmeim voltak, mert alapvetően nem értek egyet a nemek szerinti megkülönböztetéssel. Hiszem azt, hogy főként emberek vagyunk, nem pedig nők és férfiak. Ennek ellenére az előadások alatt rájöttem, nagy szükség van rá, hogy kiemeljük, milyen a női vállalkozók élete, milyen problémákkal néznek szembe. Sokkal inkább emocionális oldalról közelítették meg a témákat az előadók, így jobban tudtam azonosulni mondanivalójukkal.

Pszichológia. Nagyon szimpatikus volt, hogy pszichológus előadót is meghívtak Rády Eszter személyében, aki elmondta, hogy ő sem kedveli a férfi-női megkülönböztetést. Kiemelte azonban, hogy mai napig vannak témák, amelyek tabunak számítanak a nőkkel kapcsolatban. Ilyen például az üvegplafon kérdése, hogy a munkahelyeken a nőket látszólag ugyanúgy kezelik, valójában azonban soha nem érhetnek el a férfiakéval egyenlő fizetési szintet. A vállalkozó nőknek pedig meg kell küzdeniük a férfiak uralta üzleti világ kihívásaival. Mind a gyermekvállalás, mind az, hogy a háztartás vezetése a legtöbb családban a nőkre hárul, hozzájárul ahhoz, hogy a nőknek sokkal több teendőt kell a napirendjükbe belesűríteniük, mint a férfiaknak. Engem mindez ráébresztett arra, milyen fontos, hogy a nők összetartsanak az üzleti életben (is), közösséget alkossanak, mert a mi fejlődésünk - akár személyiségfejlődésünk, vagy szakmai fejlődésünk – nem ugyanolyan, mint a férfiaké.

Személyiségfejlődés. Mindegyik előadótól komoly inspirációt kaptam azért, mert összefoglaltak olyan témákat, amivel napi szinten én is foglalkozom. Világossá vált számomra Rády Eszter és Papp Csilla előadásából is – az előadások nagyon szépen, logikusan építettek egymásra -, hogyan lesz a tehetségből képesség, a képességből készség, a készségből kompetencia. Úgy érzem, fontos, hogy tudatosítsuk magunkban fejlődésünk egyes lépéseit. Csakis akkor fogjuk tudni kibontakoztatni a bennünk rejlő tehetséget, ha tudatosan állunk hozzá. Megkeressük magunkban, aztán napról napra elővesszük, dédelgetjük, mint egy kisgyermeket. Ahogy szépen lassan megtesszük azokat a lépéseket, amelyek segítségével fejlődünk és a következő szintre emeljük a kezdetben még érdeklődés, érzés szintjén lévő tehetségünket, úgy kell bánnunk vele, mint a fejlődő gyermekkel. Fokozatosan nagyobb terhelésnek vetjük alá, nagyobb elvárásokat támasztunk vele szemben, míg végül eljön az áhított paradigmaváltás, amikor már a „gyermek”, aki a fejlődésünket szimbolizálja, megtanulja más nézőpontból szemlélni a saját fejlődését, és ezzel magasabb szintre lép.

Hogyan használjuk fel a tapasztalatainkat egy új vállalkozás indításánál?
Az előadókat és a közönséget egy láthatatlan kapocs kötötte össze, a Women’s Tools egyik alapító tagja, dr. Semjéni Mariann rávilágított, hogy fontos, hogy a kezdő vállalkozók, vállalkozó nők közösséget alkossanak, megoszthassák egymással nehézségeiket, sikereiket és tapasztalataikat. Minden előadó beleszőtte ezt a motívumot az előadásába. Papp Csilla és Szabó Patrícia különösen nyíltan és őszintén beszélt a saját útjáról, arról, amikor nehéz volt, vagy elbizonytalanodott célja megvalósítása közben. Előadásuk üzenete, hogy akármilyen nehéz is megélni azt az állapotot, amikor valaki már alkalmazottként a munkahelyén sok energiát beletett a fejlődésébe, megvalósított valamit, és sok tapasztalatot szerzett, de már érzi, nem ez az útja. Kitartónak és céltudatosnak kell lennünk ebben az időszakban, és vigyáznunk kell magunkra, hogy ne égjünk ki, mielőtt a saját utunkra lépnénk. A tapasztalatok, önfejlesztési praktikák nagyon sokat segíthetnek ebben. Ha az ember egy közösség tagjaként tanulhat másoktól, olyanoktól, akik közel vannak hozzánk, személyes kapcsolatot alakíthatunk velük, talán megspórolhatunk sok csalódást és kudarcot.

Stílus, üzleti etikett, öltözködés – Zest for Style csapattagok is előadást tartottak

Nagyon fontos témáról beszélt a Zest for Style két alapító tagja, Tilless Anna és Dr. Pierog Anita. Személyes tapasztalatom alapján mondhatom, hogy az oktatásban nem fektetnek kellő hangsúlyt – még közgazdasági középiskolákban sem – a megfelelő viselkedésre és a megjelenésre. Jellemzően mindenki magától tanulja meg ezeket, a fiatal munkavállalók magukra vannak hagyva ebben a témában. Aki igényes, és szeretne foglalkozni a témával, az természetesen elleshet üzleti öltözködésben, üzleti etikettben járatos kollégáitól sok mindent, vagy tájékozódhat az internetről, amely tudjuk, egy újabb kihívás, hiszen nehéz a szakmailag helytálló és az értéktelen tartalmak között válogatni, ha az ember nem jártas az adott témában. Azt gondolom, nem fektetünk elég hangsúlyt arra, hogy az embereket, és főként a hölgyeket segítsük a megfelelő öltözködés elsajátításában.

Tilless Anna előadása átfogó képet adott arról, hogy mi a stílus, bár elcsépeltnek hangzó fogalom, mégis áthatja mindennapjainkat, nem csak az üzleti életben. Mind a magánéletben, mind az üzleti életben, nagyban hozzájárul a megjelenésünk, stílusunk ahhoz, hogy a velünk kapcsolatba lépők milyen képet alkotnak rólunk. Az előadás inspirálóan hatott rám, mert kiemelte, a bennem rejlő egyéniség, saját stílus kibontakoztatása vezethet végül a magán – és üzleti életben a sikerhez, tehát úgy lehetsz igazán önmagad, ha az öltözködés, a megfelelő viselkedés és a szakmai tudás együttesen alkot egy kerek egészet, így bontakozik ki a te stílusod.

 

Pierog Anita előadása szintén ehhez a témakörhöz tett hozzá.Hasznos tanácsokkal látta el a hallgatóságot az üzleti etikett témakörében. Hasonló érzésem volt, mint Tilless Anna előadása kapcsán, hogy felismertem, mekkora szükség van erre, mennyire nem viselkedem tudatosan, amikor az első benyomás fontosságáról van szó. Ugyanezt figyeltem meg a környezetemben. Az embereknek, főként a fiatalabb generációnak, nagy szüksége van arra, hogy iránymutatást kapjon a megfelelő viselkedésről és jó modorról. Mit illik és mit nem? Egyre inkább elhanyagoljuk ezt a kérdést, mégis megítéljük egymást egy röpke pillanat alatt, véleményt alkotunk tudat alatt, és végül a döntéseinkben visszaköszön ez. Úgy éreztem, ezzel az üzenettel lett kerek az a történet, a vállalkozó, magukat fejleszteni, megvalósítani vágyó nők játsszák a főszerepet.

 

Tibay Zsófia, konferencia résztvevő