Visszatérés a normál kerékvágásba - Lehetséges ez?

Lehetséges ez??

Dátum: 2020.11.23

Az elmúlt hetek, ahogy valószínűleg sok más embert is, engem is megviseltek. Nem csak maga a vírus tudata, a bezártság, a ”normális” emberi kapcsolatok hiánya, hanem a hírek a gazdaságról, munkaerőpiacról. Az elmúlt hónapokban nem is nagyon jelentkeztünk, sok átgondolandó tevékenységünk volt, majd a vírushelyzet új kihívások elé állítottak bennünket.

A rendezvényeink a körülményekre való tekintettel elmaradnak, vagy átütemeztük őket. Újra kellett tervezni, gondolni. Bár a korlátozásokat azóta feloldották, a rendezvényes élet lassan fog beindulni több okból, ráadásul a fókusznak is sok esetben változnia kell.

Most elsősorban az jutott eszembe, kicsit „hangosan” gondolkodom, mit jelent az elmúlt 8-9 hét, és mit hozhat szerintem a jövőben. Saját tapasztalatok, beszélgetések összefoglalója ez, és nem ténymegállapítás, csupán elmélkedés.

A korlátozás alatti idő sok változást hozott az élet számos területén. Cégek, akik korábban el sem tudták képzelni a munkavégzés más formáját, átálltak a home office-ra, és működött. Ügyintéző felületek, ahol eddig az online ügyintézés nem tudott megvalósulni, alkalmazkodtak a helyzethez és kialakították a rendszereket, működnek.  (Bár egy-két helyen még nem árt egy kis finomhangolás :)) A munka mellett rájöttünk, hogy a személyes kapcsolatokat, találkozásokat nem tudja helyettesíteni, pótolni az internet adta kommunikációs csatornák tárháza, bár tény, hogy könnyebb volt 2020-ban a kapcsolattartás, mintha a ’90-es évek elején történt volna ez :).

forrás: pixabay

A természet sok helyen elkezdte visszafoglalni a helyét, tisztult a levegő még a nagyobb városokban is.

Kicsit lelassult minden. Mi magunk is, sok időt töltöttünk a családdal, a gyerekes szülőknek új kihívásokat hozott a gyerekek egész napos lekötése, tanulásuk figyelemmel kísérése. (Voltak negatív hatások is, de azt egy másik elmélkedésben.)

A megszokott „normális” életünket fenekestül felforgatta ez a pandémiás helyzet. Kérdés az, hogy normális volt? Hajtottunk, minden nap egyre többet dolgoztunk, fáradtan, ingerlékenyen értünk haza, majd sokszor otthon vezettük le a feszültséget. Nem mondom, hogy mindenkinek megváltozott teljesen az élete, hiszen nem mindenkinek volt lehetősége home office-ban dolgozni, de sok terület megváltozott. És talán még kicsit lassabban, másképp, de így is működik és így is haladnak előre a szervezetek. Az én véleményem az, hogy innentől már semmi nem lesz a régi, a normális, egy másik normális lesz, ami jelentősen el fog térni a régitől. Vissza fogunk térni a munkahelyekre, újra irodában, gyárban, étteremben fogunk dolgozni, de a kialakult új gyakorlatokat, ha nem is 100%-ban, de be fogjuk építeni a napjainkba. Jobban ki fogjuk használni a digitális lét adta lehetőségeket, vegyíteni fogjuk a régi, hagyományos módszereket az új, internet adta lehetőségekkel.

Nekem egyrészt legalább háromszor annyi munkát adott az egyetemi feladataimban ez a helyzet, de ennek ellenére 1-2 hét rossz időszak után újraterveztem, átgondoltam és átszerveztem mindent. Több időt szenteltem olvasásra, végre hozzányúltam azokhoz a könyvekhez, amiket már hónapokkal ezelőtt megvettem, de a napi robot után már nem volt erőm olvasni. (Legalább 3 hete még a TV-t sem kapcsoltam be. :))

 

 

 

 

 

 

 

forrás: saját fotó

Az újra normális életet élni merőben más lesz, legalábbis nekem biztosan. Új eszközök, módszerek az oktatásban. Új kihívások, lehetőségek a rendezvények világában. Más belső igények a saját életem szervezésében.

Ti hogy éltétek meg ezt a helyzetet? Rohantok, hogy bepótolhassatok mindent vagy megpróbáljátok tartani a lassabb tempót?

Pierog Anita, tréner, szervezetfejlesztési tanácsadó, adjunktus, Zest for Style